NEW CLUBHOUSE FOR THE MAINZ GOLF CLUB

 

In the art­work of nature — A design concept for the Mainz Golf Club

“The interi­or design of the Mainz Golf Club is inspired by the beau­ti­ful sur­round­ings and the prox­im­ity to the quarry.Now out­side and inside merge in an abstract way and nature finds its way into the interi­or in the form of selec­ted mater­i­als — install­at­ive and informative.

“A unique place” — this is the credo of the Main­zer Golfclub — and vis­it­ors should feel this even when enter­ing the build­ing for the first time! In order to com­mu­nic­ate this, vis­it­ors are received and guided with large-format pic­tures of the golf course in the form of the “His­tory Wall” — the golf course is trans­por­ted into the interi­or! The entire wall tells the story of the golf club and is staged as a kind of install­a­tion with stools in the form of over­sized pebbles — invit­ing vis­it­ors to linger.

Beige and white as eleg­ant basic col­ours are sup­por­ted by the vari­ous shades of green in the sur­round­ings and the cor­por­ate iden­tity of the Mainz golf club. Col­ours that, accord­ing to the psy­cho­logy of col­our, have a calm­ing effect and help the vis­it­or to calm down. The har­mo­ni­ous over­all concept lives through many suit­able details, selec­ted mater­i­als, tex­tures and a pleas­ant light, which as an essen­tial com­pon­ent of the design accom­pan­ies the rout­ing, stages the room and offers dif­fer­ent atmospheres.

The entrance area is clear and fresh — the res­taur­ant and lounge are cosy and warm. Com­bin­a­tions of Scand­inavi­an design, wood, leath­er and Corten steel provide the dis­cern­ing golfer with a feel-good ambi­ence. Selec­ted wall sur­faces such as the wall­pa­per in stone look form the design ref­er­ence to the quarry — pho­to­graphs by Audrey Hep­burn and Mickey Rooney wel­come in the chan­ging rooms — a homage to sport and a con­nec­tion to history.

We have fallen in love with this place and would like to express this with our design concept.

 

Cus­tom­er: Main­zer Golfclub GmbH & Co. KG
Loc­a­tion: Budenheim
Size: approx. 900 m²
Com­ple­tion: 2017

 

BACK TO PROJECTS